Vad är en Doula ?

Förlossningscoach !!!

Ordet DOULA kommer från grekiskan och betyder fritt översatt "kvinna som ger omvårdnad".

En doula är en någon som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och ev partner under graviditet, förlossning och efter att barnet är fött.

En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och rollen är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.

Doulan är INTE i stället för partnern eller barnmorska, utan till för att ge ett extra stöd åt både mamman och partnern. Partnern är oersättlig med sin närhet och kärlek men saknar den kunskap och erfarenhet av graviditet och förlossningar som en erfaren doula har. Det doulan gör är att förstärka partnern, ge hon/han verktyg som guidar denne till att bli ett bättre stöd för mamman. Doulan och partnern blir ett perfekt "team" och de kan stötta kvinnan på allra bästa tänkbara sätt tillsammans med personalen på förlossningen.

Det doulan har skapat som kanske inte personal på förlossningen har möjlighet att ge är tiden innan som givit trygghet och förtroendet som föräldrar känner de fått i de möten som skett med doulan. Känner man trygghet har man lättare att slappna av och då kan man hantera smärta på ett bättre sätt. Samma gäller vid smärta, stress och spänning.

 

Känner du dig rädd och otrygg förstärks smärtan. Stress och spänning kommer som ett brev på posten och smärtan ökar hela tiden och du är inne i en ond cirkel. För att ta dig ur behöver du hjälp... där kan en doula vara ett gott stöd.

 

Doulan har en "ryggsäck" full med knep och tekniker för att hantera värkar under förlossning så som;

* Andningstekniker

* Avslappningstekniker

* Akupressur/tryck

* Massage

* Aromaterapi

* Värme/kyla tekniker

* Rebozo massage/avslappning

* Spinning babies

 

 

 

 

 

Jag arbetar efter ODIS etiska riktlinjer ;

 

 

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)